söndag 22 april 2012

Får inte nog av skogen

Jag är inne i en skogsperiod. Känna mjuka stigar under fötterna, stoppa fötterna i kärr, bestiga bergen klättrandes och känna doften av....sumpmark.

Ja, för även om den doften är så där så kan jag ändå inte låta bli att tycka om stanken från en lagom svettig tröja som fått en touch av kärr. Galet, jag vet!

Idag så knakade jag igång min kropp efter gårdagens urladdning och styrde kosan mot Tungelsta och dag två i Haningeträffen.

För första gången på 15 (?) år sprang jag tävlingsklass. D35. Uj, det var spännande. Fast starttid och en klass med bara "riktiga" orienterare.

Värmde upp en skvätt innan jag tog mig till start och fick min karta. Hur var det nu? Får jag kika på den innan? Tittar mig runt men kan inte avgöra vad som är tillåtet. Vågar inte så när startpipet ljuder springer jag så sakteliga iväg och lunkar bort mot startpunkten och försöker samtidigt läsa in mig på kartan.

Kontroll ett var nära startpunkten och jag lägger riktning och ser till min förtjusning att det är ganska så lättlästa höjder. Piip. Där satt ettan.

Mot två. Läser av höjderna, korsar stigen, upp mot stenen. Piiip.

Mot kontroll tre. Tar stigen runt och ska svänga in i sänkan vid kraftledningen. Hej och hå, Nej nu går jag för mycket åt vänster och för långt. Äsch, knögglar mig tillbaka i det småskurna partiet och tappar tid.

Mot fyran! Med språng! Den går bättre. Sitter där den ska och jag kan läsa mig in hela vägen.

Sen, sen händer det. Jag kan för mitt liv inte komma på hur jag ska ta mig till kontroll fem. Hjärnan är som bortblåst. Får en förnimmelse om ett vägval men lika snabbt som tanken kom flög den bort över mossan. Trevar mig framåt och får det inte rätt och riktigt. Att ta själva kontrollen sen är inte svårt men vägen dit! När jag kommer hem och analyserar ser jag på studs hur jag skulle springa.
Nedan ser ni sträckan. Hur skulle ni sprungit?

Jäkla skalle att vara trögMot sträcka sex gick det inte så bra det heller. Hade inte skakat av mig kontrollen innan och bommade lite. Jag kunde dock läsa in mig snabbt.

Till kontroll sju gick det bättre. Allt satt där det skulle och läsningen fick jag till. Det börjades kännas bra mycket i kroppen. Den var trött och jag var hungrig. Det är inte ofta jag blir hungrig när jag springer men nu skrek magen på föda. Kunde dock tysta den på väg mot åttan genom att stoppa fötterna i kärren och låta kylan ta över. Här gick det helt okej, jag hittade en ledstång att hålla mig i och jag kunde läsa fint.

Till nian hade jag bra flyt och trots tunga ben kändes det ändå lätt på något konstigt sätt.

Tian var en långsträcka och ja! jag fick till ett bra vägval. Och så elvan där hade jag bra flyt och kunde se var jag var hela tiden. Och så ner till sista. Tjoff hemma igen och 13 minuter efter segraren.

Jag är nöjd med att jag orienterade på riktigt. Jag är mindre nöjd med mina vägval på vissa kontroller men det är bara att öva och åter öva.

TC
Rolle får agera modell, i starten


8 kommentarer:

 1. Eftersom jag aldrig blev en riktig orienterare så är vägvalet enkelt, stiglöpning till höger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leif_A: Ja, precis så tänkte jag när jag kom hem men inte där i skogen. Var helt blank i skallen.
   Det blev ett vä vägval, mer rakt på. Tappade massor av tid där.

   Radera
 2. På tal om OL så sprang ju Lena Eliasson rasande snabbt på Spring Cross. Lite kul att läsa vad hon tyckte om banan och, speciellt, vad hon tyckte om de som undvek alla vattenpölarna. http://www.andersson-eliasson.com/andersson-eliasson.com/Lenas_blogg/Poster/2012/4/21_VJ_Irock_forcerade_snabbast_i_Trail_tour.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leif_A: Hi hi hi kan nog bara hålla med henne.

   Radera
 3. jag har som mål att våga springa i tävlingsklass än så länge är det motionsklass som gäller. Jag känner igen mig i att bli så där tom i huvudet då alla vägval känns som bortblåsta ;-) .
  Bra sprunget av dig och lycka till i nästa lopp :-)
  kram Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa: Stort tack! Jag håller tummarna att du snart känner dig mogen för tävlingsklass.
   Hoppas vi syns på en tävling snart.

   Radera
 4. Som banläggare vill jag försöka skapa just den situation du hamnade i till kontroll 5. Jag hoppas att du tyckte att det var roligt i alla fall. Läs gärna mer om banorna med mera på min blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lasse: Jag hade jätteskoj! Ber om ursäkt om det inte framgick i min text. Jag gillade skogen och terrängen. Ska ila in på din blogg och läsa om banläggning.

   Radera