onsdag 17 februari 2010

Alternativ träning

Idag blev det alternativt både på morgonen och kvällen.

Jag behöver min alternativträning. Det är prehab för mig. Utan min yoga och funktionella styrketräning skulle jag vara ett skadat vrak och samtidigt inte tycka att löpning är det roligaste som finns.

Yogan ger mig styrka, smidighet och träning i fokus. Jag lär mig att vara i mig själv, inte bry mig om det som händer runt om och att vara i nuet.
Musklerna blir smidigare, de känns lättare att sträcka ut steget i löpning.

Styrketräningen är träning med kroppsvikt eller med lätta vikter. Jag fokuserar på magmusklerna, ryggen och höften. Rumpmusklerna i min högra skinka är min akilleshäl. De stramar och gör inte sitt jobb. De låter min hamstring och ländrygg jobba alldeles för mycket. En arbetsvägrare, en lat jävel. Men nu börjar jag få fason på rumpan. Jag kan inte låta den vara och glömma mina övningar. Då kommer de gamla laterna tillbaka.

Så det blir styrketräning ungefär två gånger i veckan och lika många gånger yoga.

Den dagen då löpningen gör mig starkare kan jag kanske dra ner på det men idag vill jag inte riskera något. Lusten framför resultat. Annars blir det inga resultat om lusten till löpning inte finns.

8 kommentarer:

 1. Yoga är härligt, jag brukar köra några övningar här hemma på vardagsrumsgolvet. Och styrkan tänker jag fortsätta med, jag vill inte heller bli ett skadat, ostbågeformat löparvrak :D

  SvaraRadera
 2. Hur kombinerar du, för du springer ju rätt mycket och ofta du också?

  Kör du dubbla pass vissa dagar, dvs löpning + styrka eller löpning + yoga. I så fall vilken typ av löpning kombinerar du i så fall med de andra träningsformerna?

  SvaraRadera
 3. jag har börjat köra cirkelträning med kroppseget motstånd hemma. ibland efter löpningen, annars som alternativ träning. köpte en yoga-video för några veckor sedan också. är smidig som ett kylskåp! tycker faktiskt att jag redan börjat känna skillnad yogan, om inte annat gör jag många yogaövningar i smyg (eller kanske det bara är jag som tror att det inte syns) i mitt vardagsliv...=)

  SvaraRadera
 4. Petra: Våga vägra ostbåge! Men jag har full förståelse för de som inte alls gillar yoga. Det tog mig cirka 2 år innan jag helt och fullt fattade grejen.

  SvaraRadera
 5. Carina: Innan jag blev klok(are) körde jag hej vilt med träningen men nu har jag förstått (med hjälp av mina tränare) att det inte är optimalt för just mig, just nu att köra styrka eller annan träning samma dag som jag har intervaller på schemat. Ungefär så här ser min vecka ut:
  Måndag: yoga morgon, styrka kväll
  Tisdag: intervaller av något slag
  Onsdag: Kort yoga morgon alt helvila
  Torsdag: Sub40-träning=intervaller
  Fredag: Yoga morgon, cirkelträning/styrka kväll
  Lördag: Långpass med yogastretch efter
  Söndag: Distanspass ev styrka men ofta inget.

  Jag hoppas kunna i framtiden, när jag blivit bättre tränad att kunna köra yogan en annan dag än styrkan.

  SvaraRadera
 6. Cecilia: Låter som en bra kombination och tidseffektivt att köra styrka hemma och i samband med distanslöpning. Att göra yogan i smyg är ett bra sätt att få in rutinen. Lite som transportlöpning. Jag kan själv komma på mig att sitta och andas lite väl djupt :-)
  Namaste

  SvaraRadera
 7. Oj, du kör rätt mycket alternativträning.

  Själv försöker jag att få till lite då och då men det blir rätt ostrukturerat. Känner i kroppen att jag skulle behöva framför allt mer styrka. Yogan är ju skön och det skulle jag också vilja få in. Men just nu så är mitt program rätt tufft ändå så jag har lite svårt att veta när jag ska plocka in det. Jag har planerad träning 6-7 dagar i veckan som det ser ut nu. Då är ingen alternativträning med, jo föresten, vattenlöpningen.

  Ska göra nytt test i nästa vecka = träffa min tränare. Jag ska då ta upp det här med honom. Jag vill ju inte gå sönder!!


  PS, du är klok!

  SvaraRadera
 8. Carina: I mitt schema är det bara 4 löppass i veckan så jag har gott om annan tid att köra alternativt om jag vill. Vattenlöpning är väldigt bra och skonsamt om man vill ha mängd men inte slita på mycket på kroppen. Jag har inte lyckats få till vattenlöpning. Jag tycker inte det är så kul så det blir väldigt lätt nerprioriterat.
  Ja, du har ju massor av löpträning på ditt schema och då är det svårt att få till. Men glöm inte att du kört en del skidor och det ger både styrka och puls. Perfekt alternativ!

  Vad spännande med nytt test. Då får du svart på vitt att det gått framåt och du kommer få mer råd och tips. Styrka går ju att köra i löpningen genom löpskolning, spänst och backlöpning så det kanske blir mer sådant.

  SvaraRadera