torsdag 17 november 2011

Det här med PMS


Efter att ha fått ett mail som handlade om liknande problem som jag har med hormonpåverkan under vissa dagar i månaden beslutade jag mig för att undersöka vidare. Även fast jag inners inne vet att det finns fler som reagerar ganska så kraftigt vid mens så kände jag mig ganska så ensam med mitt problem innan jag fick mailet.

För mig är det ett problem. Minst en fjärdedel av träningen är under stark påverkan att jag känner mig hämmad.

Men vad är det som händer? Jag har försökt läsa på rent biologiskt och kemiskt vad som händer i kroppen.
Menscykeln är uppdelad i 3 faser: Från mensens första dag till ägglossning – ägglossning – och sen tiden till mensens första dag. (enkelt uttryckt, på fikonspråk heter det follikelfas – ägglossning – lutealfas).

Under den första fasen ökar halten av östrogen i kroppen för att vara på topp vid ägglossning. Sen klingar det sakta av. Gulkroppshormonet kickar igång i tredje fasen och lägger av om det inte skulle bli något befruktad ägg. Man tror (observera tror) att PMS är en slags överkänslighet för de olika hormonerna och framför allt gulkroppshormonet.

PMS kan vara allt från humörsvängningar och depression till att bli sängliggande och kaskadkräkas under en dag eller två.
Nåväl, då har vi rett ut vad som händer i kroppen och i huvudet men förutom att livet inte är på topp hur påverkar detta den fysiska prestationen?

Det finns inte så mycket forskat på området och det mesta material jag hittade handlade om när mensen försvinner helt på grund av träning. Men lite intressant hittade jag på nätet och fick även lite skickat till mig. Tack Maria!

Det jag kunnat hitta säger att det finns en ökad risk för ledbands- muskelskador vid antingen ägglossning eller lutealfasen (alltså det finns ingen samlad bild över ökad skaderisk).

Och jag har även hittat studier som pekar på att prestationsförmågan är som bäst vid ägglossning (höga halter östrogen OCH testosteron) för att sen sjunka och bli som lägst strax före mens och under mensens första dagar.

Det vill säga, om jag översätter till löpning, funkar snabbhetsträning och tävling (bättre på att använda kolhydrater och tål mjölksyra bättre) bäst vid ägglossning och strax före mens är det bättre att köra långa och lugna pass. Dock är det ingen av de rekommendationerna jag läst som rekommenderar att helt ta bort vare sig snabbhet vid mens eller långpass vid ägglossning men att målen kanske måste justeras.

Men detta är inget som händer alla. Det finns undersökningar som inte hittat någon skillnad alls i prestationsförmåga. 

Så det verkar vara som det mesta när det gäller mensen. Det är väldigt individuellt och det är bara en själv som kan säga om hormonerna påverkar.

För min del känner jag starkt av detta, men inte alla månader lika mycket. När min PMS-period närmar sig börjar kroppen bli tyngre. Både i min skalle och rent fysiskt. Jag kan gå upp 3 kilo under denna period. Dessutom blir jag mer och mer känslig för mjölksyra. När det är som värst har benen känslan av dagsgammal sur lactat även vid jogg och hur mycket jag än vill kan jag inte öka farten även om andningen inte motsvarar känslan i kroppen.

I början när jag kände av detta kunde jag inte förstå vad som hände. Jag blev frustrerad och ledsen. Trodde att jag var uslare än kass och att jag inte borde hålla på med löpning över huvud taget. Nu har det blivit bättre även om tankarna kommer (Vilket även speglar mina blogginlägg. Det är väldigt lätt att se var och när).

Det jag jobbar på nu är att periodisera min träning så att den passar bättre in i mitt biologiska tidsschema. Jag ska helt sonika köra lättare träning när PMS är som värst och lägga in tung och snabb träning i mitten av perioden. Vara snäll mot kroppen helt enkelt.

Jag har sökt min information på nätet och hävdar att det skrivna ovan inte är någon vetenskaplig text utan jag är en glad amatör som försökt hitta en väg framåt i mitt problem och delar med mig till er som känner att PMS och mens är ett störande moment i träningen och prestationen.

Så om det var så att en tävling gick tungt eller ett intervallpass inte alls ville kännas lätt kan det bero på hormonerna.

Godis, ett måste för mig vid PMS




4 kommentarer:

  1. Så nästa år kommer du att
    peaka i fart i tävlingarna genom
    att välja lopp och köra
    rätt sorts träning efter PMS?

    Hans E/IF Linnea

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg! Låter klokt att anpassa träningen efter kroppen.

    Min vikt pendlar också i samband med mensen. Jag tycker mig prestera sämst precis innan mens och när den väl kommit presterar jag som bäst...

    SvaraRadera
  3. Trail-Sofie: Aha, kanske en rekyl och "naturlig" boostning av kroppen.

    SvaraRadera