tisdag 17 november 2009

En pers

Tempolöpning i 30 minuter på programmet. Värmde upp med FK Studenterna och min träningsgrupp. Medan de körde 3 x 7 kilometer progressivt satte jag av i tröskelansträngning (cirka 90%).

Min största svaghet är tempolöpningar/snabbdistans. Jag får inget flyt i dessa pass och jag har svårt mentalt att fixa dessa. Hellre korta intervaller i högre fart. Då kan jag mentalt dela upp dessa och genomföra helt okej.

FKS-Erik gav mig ett gott råd innan att inte enbart dela upp de 30 minutrarna i huvudet utan även knäppa av dessa på klockan efter varje 10 minuter. Då fick jag 3 stycken intervaller. Så enkelt, så genialt! Det hjälpte mig massor idag.

Jag har inte utvecklats något i fart under denna månad men jag kan hålla samma fart som då men under längre tid och i mer kuperat underlag. Det ska jag ta med mig idag fast det känns lite hopplöst och inte helt bra. Jag kanske är lite hård mot mig själv?

På torsdag blir det kortare intervaller med Sub40-Mattias. Vi har tränarfritt denna vecka.

4 kommentarer:

 1. Du skulle ha hakat på efter två varv, så hade fått perfekt draghjälp!

  SvaraRadera
 2. Lorenzo: Ja, jag skulle ha väntat och kört så. Då hade jag inte haft en chans att sacka eller känna av jobbigheten. Bara rullat på och lyfts fram av horden. Det är vackert då den drar fram.

  SvaraRadera
 3. Jag drar ett strå för teknik-undret. Allt för en ny pryl eller hur? Skämt åt sido så har jag också åkt på en hel del längre intervaller nu under denna del av träningssäsongen. För att genomföra dessa på ett bra sätt räcker det inte med två bra ben utan även en skalle som är koncentrerad och taggad hela vägen. Precis som man tränar mjölksyra tålighet så måste man träna på att ha bra skalle med sig hela tiden.

  Ett sätt som brukar hjälpa för mig är att ställa in min Garmin 405 till att pipa varje passerad km. På så sätt får jag dels en liten feedback på att jag genomfört en kilometer (lättar upp mentalt) samt en möjlighet att stämma av att den passerats i lämplig fart. Har jag sprungit för snabbt eller långsamt så försöker jag korrigera detta. Många ggr har jag tex i början på ett tröskelpass varit lite för het på gröten och lagt de första för snabbt så man inte kan ha en bra progressiv utveckling på passet (som en viss Coach förespråkar). Så har du en GPS-klocka rekommenderar jag dig att ställa in den enligt ovan. Om du inte har en sådan klocka så får du önska dig en sådan av tomen. ;)

  SvaraRadera
 4. Patrik: Ja det är just bristen på skalle som jag måste träna upp. Under min korta karriär som löpare så var denna typ av pass de som jag "av en händelse" alltid lyckades prioritera bort. Jag visste att det var jobbigt att genomföra dessa och utmanade inte mig själv genom att köra dem. Det står mig dyrt nu när de återkommer gång på gång. Åh mitt dumma nöt som inte övade då. Men det får jag ta tag i nu.

  Jag har en Garmin 305 och trivs med den. Jag har velat fram och tillbaka hurvida jag ska köra med km-lap eller på tidsintervaller. Jag har valt att köra med tidsintervaller då träningsprogrammet varit uppbygda efter det. Kanske ska göra som du och köra efter sträcka. Att räkna ut hur långt jag ska komma innan på tänkt fart.

  Jag ska prova redan nästa tisdag då jag ska köra 3-2-3-1 km (Ja! En sträckbaserad intervallserie, då behöver jag inte räkna). Tack för goda råd. :-)

  SvaraRadera