söndag 28 mars 2010

Premiärmilen

Jag hade inga som helst förhoppningar om denna tävling då jag prioriterade träningslägret och att få bra, meningsfull tid där.

Jag hade som plan att köra så bra det bara gick under det första varvet av två. Det vill säga 5 kilometer. Idag använde jag klocka för att kunna se och analysera loppet efter.

Träffade en del smurfar och mina Sub40-kompisar innan loppet och önskade lycka till. Bytte även några ord med Miranda.

I startfållan hittade jag coach Lisa som hoppades på en bra tid idag för egen del. Hon gjorde bra i från sig och jag hoppas att hon är nöjd.

La mig som ett plåster på Mattias i startfållan för att i alla fall ha hans rygg som referens när startskottet väl skulle gå.

Starten gick och jag försökte hitta flytet i löpningen utan att för den sakens skull hamna i ett bekvämt tempo. Pulsen kom hyfsat snabbt upp i över 90 % av maxpuls och känslan kändes bra och stabilt. Tempot låg på dryga 4 minuter per kilometer.

Men vid 4 kilometer började mina vader att protestera högljutt. När det gäller just vaderna kan jag inte tänka bort den smärtan och mitt steg blev stolpigt och ineffektivt. Där och då bestämde jag mig för att kliva av vid 5 kilometer. Det finns massor med millopp framöver och att bråka med vaderna i onödan då jag inte hade chans på Sub40 kändes för riskabelt.

Stannade och drack lite sportdryck vid 5 kilometer och snackade med Bellan en stund (visade sig bli 2 minuter). Men jag skulle ju ändå jogga ner så jag satte av i banans riktning. Såg ryggen på Miranda och bestämde mig för att kolla läget hur hon hade det. Bytte några ord men sprang sedan vidare. Tempot låg på ungefär 4:10 och vaderna ropade "Stanna, stanna". Saktade in lite. Andningen var med mig och piggheten i kroppen var helt ok. Pulsen låg ganska så lågt så det fanns mer att ta av. Vid strax efter 7 kilometer var Maria vid sidan om. Stannade och pratade en skvätt med henne bara för att verkligen markera för mig själv att det inte var någon tävling utan ett snabbdistanspass.

Maria schasade iväg mig och jag vek av in på grusvarvet. Här har det sprungits många intervaller genom åren och jag känner mig ganska så hemma.
Efter 4H-gården var det lätt utför men tyvärr bryts flytet av en tvär 90 graders sväng som dessutom går ganska så brant uppför. Elakt!

Sista kilometern kunde jag öka farten och pulsen kom fint upp igen i den härad den ska vara.

Jag landade på 44:26 (brutto) och om jag räknar bort de knappa 3 minutrar jag spenderade med kompisar så var det en okej tid med de vader min kropp hade försett mig med.

Känner mig inte missnöjd utan tillfreds med dagen. Fokus nu några veckor på tävlingar för att bli mer tävlingsvan. Nästa lopp blir troligtvis Påsksmällen i Enhörna.

24 kommentarer:

 1. Att springa under 45 minuter men några kafferep under vägen är ju riktigt häftigt. Tror du gör rätt som sparar vaderna till "rätt" lopp, eller kanske sparar dem till de inte gör ont längre... :-)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker, som Tobias och av samma orsak, att du ska vara jättenöjd. Själv sprang jag, utan kafferaster, i mål 31 sekunder efter dig.

  SvaraRadera
 3. Vet inte om du såg mig men vi sprang ihop ett tag(1 min typ) i början, tänkte hänga på dig men.... blev osäker om du skulle gå på Sub40 eller inte.

  Strax efter bron tog jag beslut och öka farten men tack för sällskapet i alla fall.

  /Gax-Staffan

  SvaraRadera
 4. Tobias: Jag hoppas att jag gjorde rätt. Men det känns bra och moget (tantvarning?) att avstå från mer mosade vader. :-)
  Hm...tantvarning. Då är det kafferep som gäller :-)

  SvaraRadera
 5. Lars: Jag är glad och känner mig inte alls nedstämd. Har haft en kalasvecka med flera bra avstämningar ang formen. Ge mig lite mer tävlingsvana bara så kanske det kan bli nåt av det hela.

  SvaraRadera
 6. GaxStaffan: Det missade jag. Du skulle ha hejat. Kändes det bra idag?

  SvaraRadera
 7. Alltså, det är ganska "äckligt" att kafferepa sig runt under 45... en vacker tävlingsdag har du ju den där sub 40 milen (inte som i en ask eller som en bit kaka) - men du HAR den! Grattis! Kram Sofy

  SvaraRadera
 8. Ta hand om dina vader nu. När det är dags för sub40 så kommer det att gå finfint!

  SvaraRadera
 9. Sofy: Hörde jag KAKA??!! :-) Ska bara träna lite mer på att tävla och sen bli stabilare i högre farter. Stort tack!

  SvaraRadera
 10. Marie är mitt namn: Ska pyssla om dem ordentligt

  SvaraRadera
 11. Ellinor, då siktar vi på att gå sub 40 båda två på Påsksmällen i Enhörna då! Jag kommer dit också!!

  Bra sprunget för övrigt!!

  SvaraRadera
 12. Elinor:

  Du kan läsa lite om min premiärtur på bloggen:

  http://gax-staffan.blogspot.com/2010/03/5-sek-ibland-ar-det-avgorande.html

  SvaraRadera
 13. Hej! Om du inte redan har fått inbjudan till Les Mills träningsbloggträff så kommer den här.
  Gå in på min blogg och läs mer om det.
  Välkommen!

  SvaraRadera
 14. Trist att du bröt men jag förstår dig. Jag sprang om dig efter att du brutit och jag har skrivit lite om det i mitt inlägg om Premiärmilen (Roadrunners premiär i Premiärmilen).

  SvaraRadera
 15. Sofy: Ja och det är inte första gången hon irriterar på detta sätt - Stockholmsmaran 2009 hade ännu mer inslag av kafferep och det blev i alla fall en tid på strax under 3.38

  SvaraRadera
 16. Staffan. Det är lite för tidigt för mig men jag ska springa så fort som jag bara kan då. Men det ska bli kul!

  SvaraRadera
 17. Gax-Staffan: Härlig läsning men jag förstår din frustration

  SvaraRadera
 18. Åsa: Tack! Anmäld och klar. Ska bli skoj med lite annan träning.

  SvaraRadera
 19. Roadrunner: Vi får ta presentationen en annan dag och då stillastående

  SvaraRadera
 20. Per: Jag har en förkärlek till fikalöpning.

  SvaraRadera
 21. Som sagt Ellinor, passa dig för att fika för mycket! Då kanske du blir ultra:-).

  Kul att träffas idag!!

  SvaraRadera
 22. Jag vill också fikalöpa så där snabbt! Vill du bli min coach? Jag älskar ju att fika och fixar gärna fikabullar :)

  SvaraRadera
 23. Carina: Mkt skoj att ses! Jag hoppas hinna klämma in mer vattenlöpning (eller vad man nu kan kalla mina försök att få näsan ovan ytan)
  Jag håller mig till ultralöpning på korta distanser :-)

  SvaraRadera
 24. Petra: Kom med bullar så fixar sig resten :-)

  SvaraRadera