lördag 21 november 2009

Styrketräning

Fredagen började med ett yogapass och slutade med middag på Sabai-Sabai via ett styrkepass.
Ja, egentligen vet jag inte om det kan kallas styrkepass då jag inte lyfter jättetunga vikter men jag betecknar det så. Det är ju ändå lite vikter med i leken.
Passet består mestadels av funktionella övningar hämtade från MAQ (Muscle Action Quality) men även från andra håll samt att jag även har plockat in lite fåfängsövningar. Jag vill se snygg ut i tävlingslinne.

Ett exempel på pass kan vara Draken, utfallssteg med viktskiva (benövningar), sit ups med käpp, div rörlighetsövningar, så som hamstringrörlighet och olympisk rörlighet, ryggövningar. De flesta av övningarna tar med hela kroppen och tränar flera muskler även om det finns en huvudmuskel som får en rejäl duvning. Många av övningarna kräver en hel del av stabilitet i bålen och kroppskontroll.

Där till lägger jag in axlar och armar för tävlingslinnets skull.
Min rumpa behöver också en duvning för att inte lägga sig i ide och inte vara med vid löpningen. Jag har av och till problem med att muskulaturen i rumpan läger sig ner och dör. Det medför att ryggen och hamstring för jobba alldeles för mycket för att få min kropp framåt. De blir överansträngda.

Många löpare har svårt att ta sig till ett gym eller träna styrka på annan plats men jag är så lyckligt lottad att jag gillar att styrketräna. Jag tror att styrketräning för löpare är bra. Du får en generellt starkare kropp som orkar hålla sig upprätt under hela loppet, du får en kropp som tål hårdare löpträning och du undviker skador av många slag. Att lägga ner ett par tre gånger i veckan på detta (framför allt under uppbyggnadsträningen) kommer ge mångfalt tillbaka när löparskorna används.

3 kommentarer:

  1. Styrketräning is da shit! :-) Själv brukar jag köra en gång/vecka, och då blir det överkropp samt vaderna. Benen brukar jag inte köra (de är rätt välmusklade bara av löpningen), utom när jag går förbi benpressen och bara inte kan låta bli att sätta mig och köra några set eftersom det är så kul :-)

    SvaraRadera
  2. Brum: He he...benpressen har en sådan dragningskraft :-)

    SvaraRadera
  3. Styrketräning är bra för att få musklerna effektiva, men som löpare är det definitivt inte bra att väga mer än vad som är nödvändigt. När jag personligen var som snabbast och sprang 60 meter på strax över 7.5 sekunder vägde jag 66 kg till mina 172 cm, började sedan träna på gym och kom upp till 73 och då orkade jag inte springa uppför backen till vårt andra hus, dvs uppför en svagt sluttande gräsmatta 25 meter. Nu väger jag återigen runt 65-66 och har inte tränat på två år, men gentemot 73-kgs perioden med träningsmani har jag åter kapat tiden på 60 meter med nästan två sekunder och river loss nästan upp till maxfart om jag har bråttom på en våt asfaltsväg. Så, ja. Styrketräning är bra för kroppen, men överdrivs det så det leder till viktökningar kan det medföra bekymmer med löpningen, orken och framförallt, hjärtats effektivitet.

    SvaraRadera