onsdag 13 januari 2010

Intervaller, intervaller, intervaller

Det känns ibland som om min träning bara består i en massa intervaller.
Riktigt så illa är det dock inte men det är helt klart det roligaste att skriva om. Ett distanspass är ju bara ett distanspass.

Kvällen till ära fick jag sällskap av P som ville testa hur vi i Sub40 tränar.

Planen var att köra tempoökning i 15 minuter efter uppvärmning. Det vill säga köra progressivt upp till tröskel, att öka farten alternativt ansträngningen succesivt.

Jag lyckades ganska så bra och det kändes bra i kroppen. Det är svårt i början att inte köra för fort men jag hunde hejda min framfart, ganska så mycket på grund av snön. Det var ovanligt slirigt i Hagaparken.

Efter det var det vila i två minuter innan nästa del av passet skulle köras. 10 stycken korta intervaller på 40 sekunder med 45 sekunders vila mellan. För att göra det enkelt så körde vi 45/45 i stället. Blev inte så knöligt med klockan tyckte jag.
Det gick helt okej. Jag fick till en bra fart efter en stund. Benen var lite sega, ska jag inte sticka under stol med. Styrketräningen hade satt sig i framsida lår.

Det är lätt att tro att ett intervallpass med korta intervaller med relativ lång vila ska vara en kakbit att genomföra. Men som med allt annat. Det går att anpassa så att intensiteten känns hög och fin. På de intervaller på slutet hade jag en fart som motsvarar ungefär 3:20 minuter per kilometer. Sen att jag inte skulle orka hålla det så många meter till behöver jag inte låtsas om.

Här skulle man ju kunna tro att passet var klart. Men se, så var inte fallet. Det skulle till ytterligare 10 minuter tempopass innan vi kunde ta kväll och jogga ner mot hemmet. Det var inte nådigt. Benen stolpiga och kroppen lagom mosig. Men tiden gick faktiskt ganska så fort. Jag delade upp denna intervall i två "femmor" och då känns det mycket kortare. Lite nyttigt att försöka pressa upp fart och ansträngning när benen redan är trötta och huvudet redan satt sig vid middagsbordet.

Tänk om det kunde vara varmt och ljust!

8 kommentarer:

 1. Härligt pass!
  Det som är ännu mer härligt är bilden, för om några veckor så är vi där!!!!!!!!
  Ingen modd att slira i! Nice!!!

  SvaraRadera
 2. Wow, härligt jobbat! Jag fick förmånen att köra intervaller med en av era Sub40-tränare i förmiddags. Helt fantastiskt givande!!! När de startar sub45-gruppen tänker jag hänga på låset :-)

  SvaraRadera
 3. Önskar att mitt löparliv bestod av fler intervallpass så jag blev lite snabbare...Blir mest fartlek med tröskelinslag. Nöjd över att jag i alla fall kom ut på årets första långpass i torsdags, hela 33km och det gick faktiskt OK för att vara första för året. Ang milen har jag satt som mål sub42 i år, men det bör jag ta enkelt eftersom jag lätt klarade 42:37 på Stockholm halvmarathon i september...vi får väl se om det blir Premiärmilen...

  SvaraRadera
 4. Maria: 10 veckor kvar. Jag räknar ner på en "muckarkam" ;)

  SvaraRadera
 5. Petra: Hoppas du fick svettas bra och flåsa mycket. Malin är bra på att pusha, heja och se till att det allra sista kläms ut. Kul att du fick mersmak (ska jag vara ärlig så tror jag att du efter maraträningen är mogen för Sub40. Men det tar vi då. First thing first)

  SvaraRadera
 6. Staffan: 33 km långpass är respekt! En minst sagt kylslagen dag och du klämmer ur dig det. Snyggt!!!
  Jag håller tummen på att du fixar under 42 på Premiärmilen. Ska heja massor (om jag inte ligger i ett dike och förgås av mjölksyra)

  SvaraRadera
 7. Bra jobbat Ellinor, mycket imponerande och motiverande :)

  SvaraRadera
 8. Miranda: Tackar! Glädjer mig att det gr inspiration.

  SvaraRadera