fredag 11 juni 2010

12, 5 varv och en fluga

Så var det dags att för andra gången testa 5000 m på bana, men inte rätt upp och ner utan i intervallform.

Då jag huserar i söderort för tillfället var Källbrinks IP den närmaste banan. Efter drygt 5 km uppjogg kom jag fram till skogen. Fint som snus och en massa glada friidrottare. Härligt! Ger inspiration.

Hade fått erbjudande om sällskap men med brasklapp om tiden. Tyvärr missade vi varandra men jag tänkte komma med ett senare erbjudande om ett intervallpass som bara inte går att motstå.

Hur som haver, tillbaka till banan. Jag skulle springa allt i ett svep men variera farten så att varannan 200-hundring skulle gå på 41 sekunder och varannan på 51 sekunder. Lite nervös var jag då det inte alls gick bra förra gången. Då var totaltiden 21:10.

Jag började med att köra två stycken 200-ingar separat för att hitta tempot. Det kändes stelt och kantigt även om jag lyckades pricka in 41 respektive 40 sekunder på dessa två. Kände lite på mig att det inte säkert skulle gå bra men det var bara att hugga tag i passet och få det överstökat liksom.

Satte av och fick till 41 sekunder och ”vilan” hamnade på 48 och således lite för snabbt. Spurtade i väg igen och landade på 43 sekunder men lyckades bättre med den långsammare delen som här ifrån växlade mellan 51 och 52 sekunder med några få undantag där det var upp eller ner någon sekund.

Däremot kunde jag inte få till den snabba delen. Där var tiderna konstanta på 44 sekunder, någon på 43 och någon på 45. Det bara gick inte. Jag har ingen kräm i benen helt klart. Kände mig lite putt men tänkte att det vikigaste var att genomföra passet och nu försöka hålla ihop det på denna nivå. Kämpa ända in i kaklet.

Vid det 5 eller 6 varvet så fick jag in en fluga i ögat, trots glasögon och jag trodde ett tag att jag skulle kunna blinka bort det i farten men jag var tvungen att stanna till och justera en aning. Därför kan man säga att passet blev förstört eftersom jag fick en paus på 30-45 sekunder. Men jag fortsatte med min plan och sluggade mig vidare varv på varv. Det fortsatte i samma stil och när jag för sista gången satte av i den högre farten lyckades jag kräma ut en aning till och fick den totala tiden på 20:17 sekunder.

Pustade ut och konstaterade att jag i alla fall kom upp i tänkt puls och tänkte vara ganska så nöjd med det. Och även vara nöjd med att mitt personbästa på 5000 meter på tävling är 20:36 så det kan finnas hopp på Sommarspelen. Men några riktigt snabba ben har jag inte för tillfället.

Joggade hem genom somriga villaområden där doften av grill och syren var dominerande.

Totalt fick jag ihop 16 kilometer och 75 minuter på ett ungefär.

22 kommentarer:

 1. 41 och 51 är ju stentufft. Sluttid på 19:15 ger ju 200m på 46s som är lika med snittet av 41 och 51. Samtidigt måste det vara jobbigare att köra med ojämn fart. Min slutsats är att 41 och 51 är för tufft satta tider. Vem ska jag hacka på :-)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Leif: Ja, jo det var nog väldigt tufft. Jag tog bara måltiden jag hade förra gången (somjag klarade av ännu sämre än i går). Coachen är tuff :-)

  SvaraRadera
 4. medeldist: Nu är jag ju så nyfiken så jag kan spricka över vad du hade tänkt säga. Om du inte vill säga publikt så maila. Och det är helt ok om det är kritik. Jag håller på att lära mig springa så allt behöver komma upp på bordet sas :-)

  SvaraRadera
 5. I min vä4rld är det sjukligt snabbt så jag tycker förståss att du är duktig! :)

  Men jag hoppas ändå att dina snabba ben är tillbaka hos dig snart :)

  SvaraRadera
 6. Ellinor: Nej, jag var också lite inne på Leifs spår, att det där såg ut som riktigt tuffa tider, men jag vet ju inte syftet med det passet, och ibland är det ju bra att ha tuffa tider att gå på :) Jag känner igen det där passet dock, fick samma en gång av min coach, men då hade jag som mål att springa miltidx1.1 som snabb tvåhundring och 10 sek långsammare som "vila", och det blev faktiskt samma tider som dina, och det tyckte jag var tufft!

  SvaraRadera
 7. Andréa: Tack jag vill ju så gärna komma under 40 så jag kan få pension ;-)

  SvaraRadera
 8. medeldist: Ah, tack för att jag fick ta del av dina tankar. Ja, det var nog alldeles för hårda tider och ibland är det bra att bli lite "över" utmanad. Kände mig lite låg igår direkt efter men när jag summerade totaltiden så såg jag att det inte var helt illa. Din och Leifs input har sträkt mig och nu lyser solen hos mig

  SvaraRadera
 9. Härligt att du gillar Källbrink :) det kan vara trångt där i veckorna.

  Det är bra att inte vara helt nöjd med ett pass - så länge det motiverar i rätt riktning.

  SvaraRadera
 10. Bra tid Ellinor!!

  SvaraRadera
 11. Härligt jobbat Ellinor!
  Japp, tuffa tider var det men du prickade dom ju nästan! Ta det med dig och att du trots ett ojämnt tempo (snabba och långsamma 200-ingar) som är dunderjobbigt att köra, slog din bästa tid på 5000m!
  Du kommer regera på Sommarspelen!!!!!

  SvaraRadera
 12. Ska springa 200 för första gången på bana på torsdag. Kanske väl hårt som första pass, men jag är sugen på att testa;)

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat tjejen!
  Jag är grymt impad av din kamp mot sub40! Läser din blogg och har den i min feed så jag inte missar några inlägg!!
  Hoppas du har en trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Härligt pass! Synd att jag inte var hemma idag för då hade jag gärna försökt hänga på ditt pass, inte för att jag klarat ditt tempo så länge men en stund iaf. Kör alla mina intervaller på Källbrink, hojta till om du ska ut till förorten igen.
  Är det inte dags för maxning på milen snart?

  SvaraRadera
 15. Ah, svar på min fråga fick jag alldeles nyss när jag plöjde resultatlistorna från Österåkersmilen. 41.10 är i mina ögon en utmärkt tid! Snyggt jobbat! Blir intressant att läsa din race-rapport.

  SvaraRadera
 16. Marie är mitt namn: Det gäller nog att komma lagom sent till Källbrink. Fortfarande att det är folk kvar men att de liksom är på sluttampen av sin träning så att man ändå har nytta av deras energi.

  SvaraRadera
 17. Mattias: Tack! Kom hem snart från Staterna.

  SvaraRadera
 18. Maria: Jag tog med mig och använde känslan redan i går :-)

  SvaraRadera
 19. Lena: Ibland måste man få göra lite galna saker som kanske inte är jättekloka men bra för psyket och som ger en glädje.

  SvaraRadera
 20. DrAnnika: Vad kul att du läser bloggen. Det värmer massor.

  SvaraRadera
 21. hempa10: Jag hojtar när jag kör nästa gång.

  SvaraRadera
 22. hempa10: Tack så mycket. Rapport ligger uppe!

  SvaraRadera