tisdag 27 juli 2010

Hög tid för semester från träningen

Idag var det Sub40-träning. På programmet stod lika som förra veckan men med en extra tusing, så det var alltså 1x2000 + 3x1000 + 4x500. Med samma vila som då och samma tempo.

Det vill säga tröskel, milfart och 5k-fart (den kilometerfart jag har på ett 5000 meters lopp)

Vi värmde upp och drog 4 steringslopp. Idag var Coach Malin på plats igen och det var kalaskul att ses igen.

Mattias och jag körde i väg på första intervallen men idag hade han superben och drog iväg efter 350 meter. Det var bara att vinka adjö och fortsätta med min plan. Det kändes redan på denna intervall att idag var det inte riktigt min dag. Det var tungt redan från början.

Fick pepp och glada tillrop från Malin. Det behövdes verkligen. Försökte tänka på tekniken för att fokusera på något annat samt att underlätta för kroppen att ta sig framåt.

Tangerade tiden från förra veckan. 8:10. Vilade 75 sekunder innan nästa.

Okej, första tusingen kändes bra. Inte super men jag höll ihop och det kändes hyfsat avslappnat. Landade på 3:59. De resterande tusingarna droppade var sin sekund nedåt. Jag jobbade vidare och hörde Malin ropa och heja. Betyder massor även om jag inte reagerar. Jag hör. Hörde även klubbkompis som gjorde sitt bästa för att jag skulle lyfta mig lite och få till något bra.

Efter den sista tusingen sa jag till Malin att jag inte kände mig alls bra. Att det var tungt och fick bekräftelse på att det även såg tungt ut.

Vi bestämde att verkligen bara köra en intervall i taget och se hur det var efter varje.

När jag sprungit två femhundringar klev jag av och tackade för mig. Det var alldeles för slitigt och kontraproduktivt. Hejade fram Mattias istället som hade en finfin kväll på Stadion.

Även om passet inte gick som det skulle så kände jag mig som en världsmästare efter snack med Malin. Hon kan verkligen konsten att plocka fram allt det bra och fokusera på det. Det är toppen de träningar som inte är helt hundra.

Men nu längtar jag verkligen efter semester. Och mentalt har jag nog redan tagit det. Kan vara därför som skallen inte var med som den skulle.

För övrigt Mattias, kan det vara Sprängört du tänker på?

Lika tungt som det ser ut på bilden, lika tungt var det idag.

11 kommentarer:

 1. Sitter och vaktar båten och njuter av kvällens löp-pass, kul när man känner sig snabb. F.ö så tänkte jag på jättebjörnlokan även om den jag trodde vi såg måste varit en jätte(liten)björnloka, men det kan ju lika gärna ha varit en solros eller tussilago, inte min stakaste sida :-)

  SvaraRadera
 2. En fråga om farterna; tröskel 4.05? Vanligen säger man ju att tröskel är den fart man kan hålla i 60min -> halvmarathon, eller att tröskel är ca. miltävlingsfart + 10s. Hur tänker du/(ni) och vad ingår i begreppet tröskel när du skriver om det här? Bara så jag hänger med... Sen 10km- och 5km-fart. Det är ju klarare. Fast springer du/(ni) inte på "målfarter" då snarare än "aktuell prestationsfart"? I flera fall har jag hört att man inte ska springa på det man vill uppnå (tider/tempon som man ej klarat på tävling) och att träning i tävlingstempon oftare är just det tempot som är aktullet presterat. Vilket jag tycker låter lustigt på ett sätt, men att motiveringen varit att det annars sliter för hårt på kroppen ("överfart") och att prestationen i nästa tävling ändå ökar pga. just tävlingssituationen. Så... dina tankar?

  SvaraRadera
 3. Mattias: Det är inte lätt med alla blommor. Då är det bättre att springa på tartan. Där är det bara gräsplanen som inte får beträdas :-)

  SvaraRadera
 4. Frida: Planen var att springa 4:10, 4:00 och 3:50. Det coacherna vill är att jag ska hamna på ca 90% på tröskel och där över på de andra. Och helt rätt. Det springs på målfart och det är tanken. Att vänja kropp och knopp för det. I och med att jag inte springer så ofta får jag en ganska så god återhämtning mellan passen. Skulle jag träna mer löpning så skulle dessa intervallpass slita mycket mer, absolut och då tror jag att tiderna skulle anpassas. Skulle jag utgå från 60 min tävling skulle nog det justeras ner till kanske 4:15 min/km.

  Och för min egna del så minskar prestationen vid tävling och den biten jobbar jag massor med. Jag har inte riktigt tävlingsskalle.

  SvaraRadera
 5. Det där är ett riktigt tufft pass! Bra kämpat och njut av semestern - snart är jag tillbaka och jagar dig med blåslampa igen ;-)

  Tröskelfart som Frida frågade om är i trakterna av 90% av maxpuls. Det kan alltså variera rätt mkt beroende på dagsform m.m. Oftast siktar vi på ansträngningsgrad snarare än jättefokus på farter. Samtidigt har vi jobbat ett tag med Ellinor och vet ganska bra vilka farter somo motsvarar vilken ansträngning - men som sagt det varierar ju från dag till dag. Men målfarter är ett enkelt sätt att rikta in träningen. Så snart man är igång ser man tydligare vad som är rimligt för dagen.

  Hur som helst - trevlig semester Ellinor,
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 6. Kanon, två svar som kompletterar varandra bra så jag förstår lite mer.
  Så Ellinor, passet kanske inte gick som det skulle, men kroppen kanske bara protesterade emot att du körde de långa intervallerna snabbare än måltiderna? Den kanske egentligen ville köra med lite snällare riktning för att orka igenom allt den dagen. Pepp pepp :)

  SvaraRadera
 7. Lisa: blåslampan är välkommen! Jag hoppas att du är nöjd med semestern och ditt äventyr bland bergen där nere. Det såg tufft ut att springa rätt upp till molnen.

  Tack för mer och bättre klargöranden. Det är skönt att ha coacher som vet och som kan mig. Annars skulle jag beordra pralinätning till mig själv varje dag :-)

  Syns den 5:e!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Frida: Ja, igår kanske målfarterna skulle legat på helt andra tider. Men ändå i "misslyckadet" så kände jag mig nöjd.

  SvaraRadera
 9. Jag latar mig nu i värmen på Kreta. Varken här eller hemma i Sverige skulle jag klara den fart du håller. 8:10 på första 2k, då skulle jag få svårt med de övriga repetitionerna.

  I övrigt funderar jag på att springa 2000m på Stadion den 10 augusti. Om jag hinner få fart på benen tills dess. Vätska har jag fått i mig i värmen, dock mest Öl och Vin...

  SvaraRadera
 10. Leif: Vad kul om du springer LLK. Jag är anmäld till 10 000m. Jag tror du hinner få fart. Kolla bara på Mattias som vilade sig i form. Och att vätskeladda kan aldrig vara fel.

  SvaraRadera
 11. Fast Malin har väl aldrig sprungit särskilt fort på 10Km hon sprang ju mest 800 och 1500.

  Precis som jag själv mest tävlat på 1500m (3:49 och 5Km 14:18) men jag är kass på 10km (31:01) dock så verkar ju Sub40 gängets träning inte säörskilt genomtänkt, men det är klart, både Malin och Lisa tjänar ju lätta pengar på godtrogna motionärer...

  SvaraRadera