fredag 2 juli 2010

Roslagsnatta

Hur gick det då igår med mina mål att hålla ihop även efter 3 kilometer och att träna på klungkörning?

Som vanligt väldigt nervös innan men försökte att ta det lungt och prata med föräldrarna, som var på plats. Jätteskoj att ha supporters längs banan.

Uppvärmningen kändes tung och steget var väldigt stolpigt. Jag hoppades att det skulle släppa och att det bara var min skalle som spelade mig ett spratt.

Banan verkade ganska så platt och gick i en slags åtta eller två öglor, där den första öglan sprangs två gånger.

Det var många duktiga på plats och som jag tror är mer specialister på kortare distanser än vad jag var så min plan var bara att uppfylla mina mål och att strunta helt klart i placeringar och så vidare.

Starten gick i den vackra sommarkvällen och som vanligt blir det en tjurrusning. Jag försökte hålla mig kall och inte få för mig att öppna i för snabbt tempo utan hålla mig runt 4 minuter per kilometer. I ett kort ögonblick hade jag rygg på Dace Landström från Vallentuna men hon var alldeles för snabb för mig och det skulle bara bli pannkaka idag om jag försökte hålla hennes rygg.

Men strax kom två tjejer upp vid min sida och denna gång skulle jag inte släppa. Det var en tjej från Vallentuna och en från Rånäs (reservation). Och jag la mig bakom dessa två en stund. I en liten knix upp vägrade jag att ge upp utan visualiserade grusvarvsbacken från i tisdags. Det gick faktiskt hyfsat och jag var fortfarande med. Den första kilometern gick på 3:50.

Sen var det en vändning och vi var tillbaka mot målområdet som vi bara snuddade vid innan vi fortsatte in i ögla två. Här, under kilometer två blev det en lucka men då kom jag på vad coach Lisa sagt. Spring i kapp och sen lägg dig på rulle. Du kommer inte att bli för sliten av det. Sagt och gjort, sprang ikapp och ja, Lisa har rätt. Det var lite jobbigt just under själva "rycket" men sen var det bara att glida med.

Kilometer två gick på 4:02.

Jag var tillbaka hos tjejerna. Nu kom den enda egentliga backen på banan och det gick väldigt fint. Trampade på och hade grusvarvsbacken på näthinnan och Lisas ord "Spring bra i backen, det som händer sen får bli vad det blir".

Den lilla trion sprang om ett par tjejer här (och killar men de räknas inte) och det kändes helt okej. Jag gick upp och drog en stund efter backen och jobbade på. Denna kilometer gick på 4:14 så det var en aning för långsamt ändå. Men jag höll ihop den tredje kilometern och jag hade min lilla grupp att jobba med.

Tillbaka till målområdet och ut på den första öglan igen. Supportergruppen med föräldrar och make stod strategiskt så att de såg mig 3 gånger. Bra hejande och lite fotande. Men jag sprang tydligen inte snyggt. Maken sa efter att redan på väg ut på slinga två såg jag väldigt tung och trött ut och att han trodde tiden var vädligt dålig och att jag skulle klappa igenom. Nåja, jag kan inte vara snygg jämt men intressant att det ser lika ut som det kändes. En tung kropp helt enkelt.

I början av Socitetsparken kom Vallentunatjejen upp och drog. Rånäs låg axel mot axel med mig. Än så länge var vi tillsammans.

Nu var det bara 2 kilometer kvar och jag hade klarat det första målet. Bara att bita mig fast i Vallentuna och jobba med benen. Det var jobbigt, det var slitigt och pulsen var uppe på knappa 95% av min maxpuls. Nu strax var det dags för den lilla lutningen uppför och en kilometer kvar. Jag hade inte spruttet i benen så kilometer 4hamnade på 4:10.

Jobba, jobba, jobba gick om i utförsbacken ner mot Piren och trampade på. Försökte öka och få till en bra avslutning. Tjejerna hängde inte på och jag kämpade själv den sista biten. Vallentuna kom ikapp när det var säg 300 meter kvar och spurtade kalasfint om och jag hade absolut inget kvar att ge. Hatten av och en sluttid på 20:26 (egen klocka). Jag är ändå nöjd då mina båda mål uppfylldes. Sen kanske tiden inte riktigt speglar min träningsförmåga men bättre än så här är jag inte just nu.

Mer att jobba på och för varje tävling kommer jag lite närmare målet.

13 kommentarer:

 1. Djävlar(ursäkta svordomen) så snabb du är! Grattis till en skitbra tid! Jag visste det!

  SvaraRadera
 2. Vilken fighter du är, jag skulle nog behöva lära ett och annat av dig. Framför allt att lära mig hålla i och slita mig kvar i bakhasorna på framförvarande löpare. Att träna på!

  Grattis till en fantastiskt bra tid!!

  SvaraRadera
 3. Hej Ellino, Vilken bra berättelse!

  Det måste ha varit dig jag såg både innan och efter loppet. Var osäker så jag gick aldrig fram och frågade/hälsade och det ångrar jag nu (man ångrar alltid det man inte gör :-)). Vi måste också ha sprungit väldigt nära varandra första km (min gick också på 3:50).

  Tycker ocskå det var en roligt tävling och jag tycker det var hög klass på startfältet.

  Lycka till!!

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara tala om att mina ben inte skulle pallrat med att tävla igår. Kom ihåg att tisdagens pass var ju ett grymme-pass. Jag såg någonstans att Roger gick in prel. på 20:17, såg du till honom under loppet. Fast du spanar bara på tjejer!

  SvaraRadera
 5. Jenny: Tack och hos mig får man svära :-) Jag hoppas att snart trampa under 20 annars kommer sub40 att bli väldigt svårt men jag har ju drygt 3 år på mig

  SvaraRadera
 6. Carina: Det får vi öva på. När jag harar dig på tusingarna ska du ligga som ett plåster i mina hasor.

  Ha nu en riktigt bra resa med många höjdmeter!

  SvaraRadera
 7. Lennart: Ja det måste ha varig mig du såg. Vit tröja som sen blev blått Studentlinne. Hoppas att vi kommer ses snart och byta några ord med varandra. Skulle vara skoj.
  Jag gillade banan men längtar efter resultatet.

  SvaraRadera
 8. Leif: Ja det var kanske tisdagen som satt kvar. Jag har inte sett Roger eller något resultat. Var hittade du det? Och du har rätt. Bara brudar för mig :-)

  SvaraRadera
 9. Du är så himla inspirerande! Och grattis till kanonprestationen!

  SvaraRadera
 10. Andréa: tack! Och det glädjer mig att jag inspirerar. Säg till om du är i Stockholm så kan vi köra ihop.

  SvaraRadera
 11. Åh vad bra, grattis!

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det är en riktigt bra tid. :-)

  SvaraRadera