måndag 24 januari 2011

Hur har det gått?

Nu har jag banatat i tre veckor och registrerat allt jag ätit och allt jag tränat.

Första två veckorna gick jag ner 4,5 kilo men sedan har det gått trögt. Det har bara blivit 3 hekto som kroppen ahr minskat. Visserligen har jag bett om en viktnedgång på 5 hekto per vecka för att inte riskera några skador eller liknande.

Men ändå.

Lite surt är det men jag hoppas att det händer lite mer under kommande vecka. Annars är risken stor att jag tröttnar.

Något jag märkt är att jag har inte samma sötsug och att jag längtar efter "riktig" mat när jag är hungrig. Förut var det nog bara mer ett sug jag hade efter godis och liknande.

Och sen undrar jag lite över kaloriförbrukning vid löpning. Enligt hälsovakten så bränner jag 387 kcal på en timmes löpning.

På min Garmin är det runt 850 kcal och letar jag på nätet är spannet ungefär mellan 600 och 1000 kcal.

Vad är mest rätt? Känns inte som jag kan lita på någon av siffrorna och det ger ganska så mycket mer mat 500 kcal på en dag.

Jag matar in Hälsovaktens kaloriförbrukning men undrar om jag får i mig för lite energi.

8 kommentarer:

 1. Det låter som om din kropp har reagerat som det flesta kroppar gör. Den första tiden med reducerat energiintag så rasar vikten för att sen stabilisera sig. Så var det för mig när jag gjorde samma sak. Man bli rejält peppad från start för att sen bli lite besviken...
  Det man ska komma ihåg är att även om det går långsamt så är en liten nedgång bättre än ingen alls eller kanske i vissa fall en uppgång. Fortsätt som du gjort så är du snart nere på din målvikt!!!

  När det gäller olika ställen för kaloriförbrukning (som jag skrev förut) så är det precis samma för mig... väldigt olika beroende på var jag tittar. Man får kanske känna efter i kroppen hur den mår... eller nåt....

  Dessutom så är du fin som du är! På alla sätt och alltid!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Garmin litar jag inte ett dugg på, litar aningens mer på polar. Mest litar jag på min man :)

  ....och jag är inte så säker på att du behöver banta men om du säger det så är det väl så :)
  Det låter som att du hade mycket vätska i kroppen och det var mycket av den som släppte under de första veckorna. Jag tror att du har en bra balans mellan vad du äter och hur mycket du förbrukar, därför ser du ingen direkt viktnedgång. Håller med Maria att fortsätt som du äter och se om det inte börjar hända saker med vikten. Gör det inte det så kan du behöva minska lite på ditt dagliga intag.

  Testa att väga dig varje dag och skriv ned vikten. Du kommer att märka att det kan svänga en hel pga hormonbalans och vätskebalans. Så länge du ser att kurvan går nedåt (lägsta vikten blir lägre och lägre).

  Min man har gjort en uträkning åt mig för jag blev så irriterad på att inte veta vad jag förbrukar. Denna gäller för löpning.

  För att göra det enkelt baserade han detta på 60kg. Nu springer du snabbare än jag, men kanske en fingervisning om hur mycket man gör av med.

  Energiomsättning:
  Antalet kilometer * 60 (antalet kcal/km) för 6 min/km.

  Antalet kilometer * 80 (antalet kcal/km) för 5 min/km.

  Väldigt förenklat: 1,2 kcal/km* antalkm * min vikt. Ej fartbestämt därför osäkert.

  Tyvärr gör man inte av med så mycket energi på en dag om man har ett "kontorsjobb". Jag ligger på ca 1300 kcal per dag i grund energiomsättning.

  Hoppas det hjälper något. Och att jag lyckats förklara någorlunda:)

  SvaraRadera
 3. Kom igen nu, smörj dig med tålamod. Det finns inga mirakelmetoder. Det tar tid att komma i form utan att TAPPA form!

  Steg för steg, andetag för andetag...

  Kram CykelMygganKatarina

  SvaraRadera
 4. Jag har inte heller så mycket koll på hur många kalorier man ska ha. Men vad jag vet är att när man börjar på en diet så är det mycket vätska man tappar i början och därför bli viktnedgången i början rätt stor för att sedan plana ut.

  HÅller även med Marie i det med vikten. Jag väger mig rätt ofta på morgonen och det varierar jättemycket, kan skilja 1-2kg bara från ena dagen till den andra. Varför vet jag inte men så är det.

  SvaraRadera
 5. Maria: Ja det är lite spännande vad kroppen kan hitta på. Och jag har ju bestämt att det inte ska gå snabbt och får säkert räkna med både upp- och nergångar men ibland kan jag bli lite ivirg. U know me! :-)Jag får försöka lära mig hur mycket kroppen spenderar när den tränar.

  SvaraRadera
 6. Marie är mitt namn: Jo, jag hänger med. Hälsovakten tar ju inte hänsyn till min puls så det måste vara väldigt osäkert sätt och väldigt generellt. Jag litar med på pulsklockan än på Hälsovakten. Och helt riktigt så tror jag att det mesta jag gått ner har varit vatten. Jag får vara tålig.

  SvaraRadera
 7. Myggan: Ja du har rätt och jag försöker att verkligen tänka på att inte tappa formen utan tvärt om att de bra bränsle jag nu ger till kroppen kommer att ge mig en del av de förutsättningar jag behöver för att nå mina mål.

  SvaraRadera
 8. Carina: Kroppen är en konstig ordning. Lever sitt egna liv. Men snart är nog synderna borta och jag kan balansera upp min kost bättre än förut men ändå kunna äta en semla eller två *längtar*

  SvaraRadera