tisdag 8 februari 2011

Tilt!

Igår var jag på justering hos naprapaten. Jag får med jämna mellanrum ont i bröstryggen. En molande smärta som ibland sticker som små nålar. Väldigt obehagligt och gör så att jag har ibland svårt att koncentrera mig.

Det onda kommer efter löppass eller efter styrketräning/yoga.

Träffade, för mig, en ny bekantskap. Andreas Bjurman på Access rehab och jag kände tillit från första stund. Det här var en kille att lita på.
Efter lite snack var det dags för mig att visa hur jag stod, böjde mig och hur jag kunde vrida min överkropp.

Det var ju inte så att Andreas hjulade av upphetsning av det han såg. Eller som han uttryckte det angående min hållning. ”Ellinor, det är inte meningen att en person med magrutor ska puta med magen” Det vill säga jag har inte den bästa hållningen.

Jag i mitten av bildenEn alldeles för stor svank har jag tillskansat mig och det gör att min överkropp inte kan röra sig så som den bör när jag springer. Det finns liksom ingen fjädring i kroppen.

Så efter att Andreas knakat och brakat ut bröstryggen var det dags för lite kontroll av min styrka och utnyttjandet av styrkan i kroppen. Jag blev upphängd i Red Cord band och kände mig allmänt fånig men strax fick jag annat att tänka på.– Nu ska du tilta bäckenet bakåt, sa Andreas.
Ellinor försökte tilta, försökte få kontakt med höften. Inte en tillstymmelse till ändring av höften. Krummade mest med ryggen.
Men efter fler försök och hjälp av vana händer hittade jag mitt ”mittläge”. Det kändes helmysko. Så är jag inte van att vara helt klart.

Så det finns att jobba på. Inte styrkemässigt men funktionsmässigt. Jag blev liknad vid en bil. Andreas hade smaken att använda Porsche som bilmärke även om jag pep fram Fiat.
Men den bil jag är består bara av en massa enheter. Värstingmotor, växellåda, ratt, turbo, skinnklädsel (okej, det sista la jag till själv) men det finns inge chassi som håller ihop delarna.
Jag har ingen kontakt mellan musklerna. Jag saknar kroppskontroll och kännedom.

Det finns mer eller mindre inte en sportkeps att jag kan komma under 40 minuter om jag inte skapar en kroppslig enhet. Hårda ord av naprapat-Andreas men jag kommer inte att hänga läpp för det. Här ska jobbas!

Och en annan sak jag fick backning på. Jag tränar för mycket. En vilodag i veckan. Inga promenader, inget gå på stan och fnula runt. Utan mer eller mindre åka soffa är beordrat.

Följande ska jag göra de närmsta 3-4 veckorna, innan nästa återbesök:
• Jobba med bäckentiltning, men ändå låta bröstbenet föra
• Undvika att svanka
• Stå mer på jobbet och tänka på hållningen
• Vila en dag i veckan – helt!

Så ser ni en löpare som försöker dra in svansen mellan benen i Hagaparken, samtidigt som det kommer irriterande utrop och grymma besvärjelser, så är det bara jag.

10 kommentarer:

 1. Intressant och matnyttigt för oss löpare! Jag har nog också en tendens att säcka ihop när jag kör långpass.

  Och tänk att jag gjort rätt då och då - tagit en dags HELVILA, dvs. varit hemma en hel dag, ofta stationerad i soffan :)

  Hoppas du snart får i ordning på hållningen!

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant läsning!!!!
  Man kanske skulle våga sig dit för att få veta hur taskig hållning man har och få lite tips och råd om hur man bättrar sig!?

  Vad skönt att han tycker att du ska ha en vilodag/vecka!!!! Då är vi liksom två som tycker så....... ;-)

  Kram

  SvaraRadera
 3. Håller med övriga, väldigt intressant inlägg. Skönt att få så svart på vitt vad som kan åtgärdas! Du har ju fått världens handlingsplan! Bara att följa och se om det hjälper dig på din väg mot sub40. Det tror jag!!!

  SvaraRadera
 4. Finns en rätt bra tråd här angående dålig hållning:
  http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=159012

  Även jag har rätt stora problem med dålig hållning och jag svankar något enormt. Jag tycker dock att det är svårt och jobba bort och jag ramlar lätt tillbaka i gamla spår.

  SvaraRadera
 5. Trail-Sofie:Det är ju så kul att träna så jag glömmer bort att vila. Jag jobbar för fullt med att få in svansen. Kommer nog få träningsvärk

  SvaraRadera
 6. Maria: Eller så lever man i härlig ovisshet ;-) Nej, men jag funderar på att köra en hel redcordgenomgång och få en dom över min kropp.

  Ju fler som går med i din vilaklubb desto större är chansen att jag gör som ni säger :-)

  SvaraRadera
 7. Carina: Ja det känns väldigt skönt att veta vad jag ska göra. En program som sträcker sig lagom långt fram så att det inte känns hopplöst

  SvaraRadera
 8. Dunceor: Den länken ska jag absolut titta in på och lära mig mera. Jag hoppas komma en bit på vägen så att ankstjärten försvinner någorlunda.
  /Kvack!

  SvaraRadera
 9. Magrutor och putmage - det säger ju allt! Men jag håller med om att hållningen börjar i bröstryggen och min hållning är inte heller bra. Men precis som du har jag tänkt att ta tag i det hela.

  SvaraRadera
 10. Runningskirts-Lena: Hon är tillbaka med kjol! Kul!! Jo, det är inte en vacker syn på Sthlms gator när jag drar fram. För mkt kontor misstänker jag.

  SvaraRadera