onsdag 30 mars 2011

Tröskel och överfart

Igår var det intervaller på schemat. Rena intervaller i tröskeltempo och överfart. En salig blandning helt enkelt.

Vi joggade iväg mot Månzabanan vid Stora Skuggan, där vi körde en 12 minuter löpskolning. Det märks att det var en stund sen för undertecknad. Det kändes lite kantigt och stelt men absolut nyttigt för mina löparben.

Sen var det dags för två stycken ”tusingar” , som skulle gå i tröskelfart (baserat på söndagens resultat). Mellan dessa skulle det vara 60 sekunders mellanjogg. Min plan var att ligga runt 4:20 och 4:25 men det sprack ju som bara den. Som ett troll i morgonljuset. Klockade in på 4:11 på den första. Men vi var som kalvar på grönbete helt klart.

Joggade bort en sväng innan nästa intervall satte igång. Kände bra i benen och det var verkligen kontrollerat jobbigt. Kunde dra ner en skvätt mot mer moderata farter. 4:15 minuter/kilometer. Ändå för snabbt.

Nu var det dags för 10 stycken 40-sekunders intervaller med 45 sekunder gåvila. Jag väntade in Andréa så att vi bildade par.
Ojsan, tjosan, hejsan vad det gick. Det var skönt att sträcka ut kroppen fast den var trött efter söndagen.  Jag kom 200 meter på mina 40 och det ger en cirkafart på 3:30 minuter/kilometer. Kändes fint och jag jobbade mycket med tekniken. Försökte få ett flyt i löpningen fast det gick i överfart. För min del kan det bli lite kantigt när jag vill springa snabbare än vad kroppen just nu klarar.

Efter en liten gåpaus körde jag de två sista ”tusingarna” och nu var kroppen med på noterna. Allt kändes bra och det gick alldeles för bra. Kom upp lite för mycket i puls och farten blev därefter.

4:08 och 4:02. Skärpning till nästa gång. Då blir det 10 minuter i tröskelfart/ansträngning. Och då gäller det att välja rätt tempo från början.


6 kommentarer:

 1. Men, hur står det till med matten min vän? 40sek/200m = 200sek/1000m = 3:20/km

  Snabbt, snabbare!! Härlig kväll igår f.ö.! LJUST!!

  SvaraRadera
 2. Snusan: Njaehhh inte min starka sida. 3:30 kändes liksom tryggare.
  Igår var det underbart ute och jag beslöt att inte springa m reflexväst. Ett klart vårtecken tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Pulsen behöver du inte bekymra dig över i ett pass med ovan nämnda upplägg, eftersom du får en rejäl anaerob belastning vid de korta intervallerna kommer kroppen att behöva arbeta bort den syreskuld som uppstår, och det betyder att påföljande intervaller kommer att ske med högre syrekrav trots given belastning (nu sprang du iofs lite för fort också skriver du, men så du vet i framtiden; en tröskelfart o/e en tröskelbelastning måste inte per automatik generera en viss puls, eftersom pulsen regleras automatiskt för att svara upp mot benens arbete och inte tvärtom) Och så driftar ju pulsen uppåt ju längre in i passet du kommer, pga ökad kroppstemp, lägre vätskenivå, ökad mängd adrenalin endorfin kortisol mm. Så du kan lungt låta pulsen drifta uppåt. Men du kanske får lägga lite band på dig så att inte benen drar iväg alldeles för hårt :P

  SvaraRadera
 4. Frida: Ok. Tack! Jo, det var för mycket spring i benen helt enkelt (och jag känner att det kommer straffa sig på kvällens pass)

  SvaraRadera
 5. hmm, jag känner att jag längtar efter intervaller.. speciellt när jag inser att de ligger minst tre veckor fram i tiden...

  SvaraRadera
 6. Carina: Den som väntar på något gott... Fokus TEC nu!!!!

  SvaraRadera