onsdag 24 februari 2010

Utanför träningsschemat

men riktigt, riktigt kul.

Tisdagkvällen spenderades på Bosön med Petra och FK Studenternas Bangrupp.

Med Ingemar i spetsen hängde vi på de övningar som gjordes. En annorlunda uppvärmning (jämfört med en långdistansares vanliga) genomfördes fört med blandade häckgångar, där vi även skulle krypa under dessa. Såg väldigt lätt ut när snabbfötterna genomförde detta men jag tror att själv flyttade jag på ett par häckar i bara farten.

Efter det blev det en del löpskolning på gamla och nya övningar. Har i läxa att lära mig galoppera med tryck. Som avslutning körde vi tre stycken stegringslopp som flygande 30 meter. Här gällde det att inte maxa men att komma upp i bra fart och få samman löpskolningsövningarna i ett snyggt, energibesparande och effektivt löpsteg.
Jag lyckades inte slå mitt rekord på 4:40 men ner till 4:70 kom jag i alla fall.

Redan efter löpskolningen kände jag att det skulle bli en tuff onsdag för mina rumpmuskler.

Och nu var det dags för själva huvudträningen. Eftersom inomhussäsongen i stort sett är klar så har bangruppen gått in i en grundträningsperiod stod det långa intervaller på schemat för långsprintgruppen, där Petra och jag praoade idag.

4x3x100 meter med 100 meter gång mellan och serievilan var 5 minuter. Puh, ser ju ut som en promenad i parken på pappret men ack så fel jag kan ha.

Att maxa i hundra meter och sen upprepa det 11 gånger till kräver sin kvinna. Jag kan inte säga att jag var speciellt kaxig efter. Det tar och det tar på de ställen där det känns. Men det finns massor att jobba på.

Jag behöver verkligen komma ur min bekvämlighets bubbla och lära mig att ta ut mig så jag kan kräma max ur min kropp.

Den här typen av träning kommer att utveckla mig som löpare på de längre sträckorna. Den kommer göra mig mer modig att våga bli trött. Riktigt trött. Spytrött rent ut sagt. Jag har en bra bit kvar till dess men jag ska kämpa tills den dagen kommer. Steg för steg ska jag ta mig dit.

Efter intervallerna stod det fler flygande 30 meter på schemat men här tackade vi för oss och körde lite ÅHL (återhämtningslöpning). Vi kände att skulle vi försöka kräma ut mer ur dessa kroppar skulle de slå tillbaka och orsaka förstämning.

Är sprintträning bra för långdistanslöpare? Ja, jag tror på det. Jag tror att det ger en bättre löpekonomi så att i de längre loppen kan man hushålla med energin och bli snabbare till mindre kostnad. För egen del vet jag att inervaller i överfart (jämfört med min vanliga intervallfart/tävlingsfart) ger mig tillit att kunna köra lite snabbare i den valiga träningen.

Stort tack till hela gruppen som tog hand om oss och vi kände oss väldigt välkomna.

Ingemar aka Chefen och Jens tog hand om och guidade oss genom kvällen träning (alla foton Petra Månström)En present. Har inte provat drycken än.Vi springer så fort att vi blir suddiga. Jens är mest suddig, men så har han SM-guld på 60 meter också.

17 kommentarer:

 1. Tack Ellinor för att jag fick vara med på detta! Det var störtkul och jag gör gärna om det snart!

  SvaraRadera
 2. Petra: Tack själv! Vi är välkomna tillbaka(så nåt rätt gjorde vi nog :-) )

  SvaraRadera
 3. Om det är till någon tröst för dej/er..så känns det även i mina ben idag

  Vi ses på fredag på cirkelträningen
  /J

  SvaraRadera
 4. Hm, en anonym "J" - undrar vem det kan vara :)

  SvaraRadera
 5. Tufft pass för en tuff tjej helt enkelt!! Kul att testa att pressa. Det skulle jag behöva, sitter långt inne i min bekvämlighetsbubbla.

  SvaraRadera
 6. J: Skönt att höra att även en vältränad, van sprinter kan känna lite stelhet. Hela plankan på tå!!!!

  SvaraRadera
 7. Carina: Dags att spräcka våra bubblor?

  SvaraRadera
 8. Härligt pass ni har fått köra tjejer! Grymt bra jobbat får man lov att säga. Ni är starka.

  SvaraRadera
 9. Vilket kul pass du har varit på, blir riktigt avundsjuk.

  SvaraRadera
 10. Men ååååå vad roligt det låter! Har läst hos dig och Petra och fått flashbacks från min gamla friidrotts"karriär"...

  SvaraRadera
 11. Kul att läsa! Låter som ett riktigt kul pass! Kanske kan vi praktisera något av det på banan i Portugal!? Eller så tar vi en stund på stranden istället!? :-)

  SvaraRadera
 12. Ellinor: Hihi, det var nog haren :) Han gjorde ett bra har-jobb!

  SvaraRadera
 13. Åsa: Tack så mycket. Vi kommer om inte annat bli starka :-) Alltid inspirerande med nya träningsformer som utmanar.

  SvaraRadera
 14. Marie är mitt namn: Det var kul! Rekommenderas.

  SvaraRadera
 15. Cilla: Det bästa är att man känner sig som en riktig friidrottare.

  SvaraRadera
 16. Maria: Tycker vi absolut ska köra minst en rejäl löpskolning i Portugal. Löpstyrka, löpspänst, löpa långt, löpa kort, löpa högt, löpa lågt...allt!

  SvaraRadera