lördag 24 april 2010

Les Mills - något för löpare?

Igår fick jag den stora äran att vara med på Les Mills event som Åsa arragerat. Eftersom det var alternativträningsdag så passade det bra att få testa på 5 olika koncept från Les Mills. Varje pass var cirka 20 minuter så det måste finns med i åtanke när jag recenserar.

Jag tänkte berätta hur jag personligen upplevde passen och även om jag tror det kan vara bra alternativträning för löpare.

Alla Les Mills pass, oavsett typ, är förkoreograferade och är lika över hela världen.

Först ut var en RPM-klass som är ett spinningpass.
Jag tycker spinning är roligt och jag blir riktigt trött både i muskler och flås. Dock var musiken ganska tråkig men det var bra med intervaller.
Spinning överlag tycker jag är ett bra komplement till löpning. Min erfarenhet av kombinationen cykling och löpning är god. Jag fick starkare ben att springa i terrängen med. Dock kan benen bli tunga efter cykling och löppassen upplevas som sega.

Andra klassen var en Bodypump. Jodå, innan jag började springa för en del år sedan körde jag massor med BP. Och igår kändes det helt okej. Jag har blivit helt klart svagare i biceps men starkare i axlar. Det är ganska kul och kroppen blir trött.
Som träning för långdistanslöpare? Nja, här skulle vanlig, hederlig funktionell styrketräning funka bättre enligt mig. Köra med kroppsvikten eller liknande. Fokusera på bål och höfter.

Som klass tre kom en BodyJam. Dans vill säga. Jag älskar att dansa och igår kände jag hur jag saknar den träningsformen.
Om man som löpare har oändligt mycket tid att lägga ner på träning så kanske ett sådant här pass kan läggas in i veckan. Men tiden skulle läggas bättre på annat om nu inte själen ska ha sitt och man älskar att dansa.

Fyra. Bodycombat. Kul! Mycket kul att få slåss lite. Men allra roligast att få slå på någon och inte bara i luften. Men bristningen i baklåret som fortfarande stör mig ibland fick jag på ett Bodycombatpass. Upptäckte också hur orörliga höfter jag har. Här behöver jag jobba.
Komplement till löpning? Bra alternativträning? Ja, det tror jag. Du jobbar med hela kroppen och får ut lite aggression och får koordination på köpet och rörlighet.

Sist ut var Bodybalance. Jag tycker om sådan här typ av träning men samtidigt är det klurigt att följa en instruktör när jag är van att köra Ashtanga själv. Och jag har svårt att "balansera" mig med hög musik i örat.
Att jobba med rörlighet och kroppskontroll samt att få in en annan dimension än tider, farter och prestation kan aldrig vara fel.

Det var en trevlig kväll och att träffa de riktiga människorna bakom bloggarna var berikande.

Men jag inser att jag kommer nog aldrig bli en riktig träningsbloggare. Inte ett enda kort tog jag.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker att det räcker att du är en riktig löpare! :-) Och dessutom en väldigt bra en!!!!!!
  Bloggare kan man vara lite lagom......

  Kram

  SvaraRadera
 2. Haha, jag komemr nog heller aldrig bli en "riktig" träningsbloggare för jag glömmer alltid kameran och skulle jag lyckas ha den med mig så glömemr jag fota :) Är liksom lite för mycket uppe i tränandet och vill inte avbryta för att fota :)

  SvaraRadera
 3. Haha, jag är nog inte fullblodsbloggare jag heller - glömde ta med mobilkameran igår när jag sprang långpass genom en helt fantastisk miljö...

  SvaraRadera
 4. Maria: Tack! Ja, det låter som en bra fördelning :-)

  SvaraRadera
 5. Andréa: Ja, man vill ju träna ordentligt när man får chansen :-)

  SvaraRadera
 6. Petra: Ah, vad synd men fullt förståeligt.

  SvaraRadera
 7. Låter ändå som en rätt kul kväll. Även det här missade jag... hade dubbelbokat. Åre istället.

  Föresten så gillar jag din blogg supermycket, bilder eller ej :-)

  SvaraRadera
 8. Carina: Stort tack! Det värmer :-) En helg i Åre med massa träning står ganska så högt upp på min lista.

  SvaraRadera