fredag 4 juni 2010

Backe, inspiration och landslagslöpare

Igår var det en bloggträff i Löplabbets regi på Kungsgatan. Daniel Lundgren från Tureberg berättade om sin träning som 1500 och 3000H löpare. Han gick igenom sin träning under tre typiska veckor under uppbyggnadssäsong och under en lägervecka

Daniel kör periodiserad träning, det vill säga han kör två hårda veckor som följer en lättare vecka med mindre mängd och kvalitet.
Det är i stort sett bara löpning som tränas. Den alternativa träningen var i stort sett obefintlig. Det märks att det är väldigt olika hur elitlöpare tränar. En del kör en hel del alternativt, så som styrka, vattenlöpning, cykel och diverse gruppträningar medan andra, likt Daniel räds gymmen. Men jag misstänker att det är väldigt individuellt vad som passar.

Annars såg inte träningsprogrammet så annorlunda ut mot andra jag sett. 10-12 mil i veckan och ett par kanske tre kvalitetspass beroende på fas.

Årets mål har varit att komma med till EM i Barca men på grund av en längre sjukdomsperiod så kommer det bli svårt att kvala in för Daniel. Istället hägrar Finnkampen lite senare i sommar.

Det var trevligt och kul. Träffade Åsa och Viktor och snackade lite Vasaloppsträning med dem. Hade jag inte redan mitt mål satt så skulle jag kanske ha kört barmarksträning och vågat mig på Vasan. Men då skulle jag kidnappat med skidentusiasterna Anna och Kent (The Sitting Hunk), mina medlöpare när vi sprang Vasaloppet för ett par år sedan.

Jag shopade ett träningslinne till rabatterat pris och gav mig av hemåt till den sista packningen av flyttkartoner. De andra studsade iväg till Lill-Jansskogen och körde lite löpskolning.

Innan Löplabbetträffen hann jag med ett avkortat litet pass i Haga. Körde backintervaller. Det är en träningsform som ger mycket även om tiden är knapp. Det blev i Studentbacken och jag hann med 5 stycken. Snittiden blev 72 sekunder och joggvilan ner tog 2 minuter. Jag hade ingen pulsklocka på mig men jag flåsade fantastiskt mycket på toppen och hjärtat slog sig nästan ut ur bröstkorgen.

2 kommentarer:

  1. Öppet Spår 2011 - det är bara att hänga på!

    SvaraRadera
  2. AnnaM: Klarar jag Sub40 så är jag på!

    SvaraRadera