torsdag 30 september 2010

Silverjoner

På väg till mitt arbete lyssnar jag vanligtvis på P1. Där var det för ett par dagar sedan ett inslag om silverjoner och deras eventuella påverkan på miljön.(det har varit flera inslag efter det också)

Silverjoner används som bakteriedödandemedel i bland annat kläder och då tillexempel frilufts- och träningskläder.

Jag blev inte klokare av det. Det hävdas att silverjonerna kan orsaka antibiotikaresistenta bakterier och är faligare än kvickslilver för vattenlevande djur och organismer. Men samtidigt så sa "andra sidan" att det inte alls var farligt och att silver var en naturlig del i kretsloppet och att det kan spara på miljön då man inte behöver tvätta lika ofta.

Hur ska man veta?

2 kommentarer:

  1. Ja, det verkar ha gått politik i denna fråga, och ord står mot ord. Miljölobbyn på ena sidan och företagen på den andra. Själv tycker jag det inte känns helt ok att ha kläder som man måste tillföra konstgjorda medel för att de inte ska lukta illa. Som gammal stofil hävdar jag att träning inte enbart ska vara bekvämt och att det är stärkande för kropp och själ att springa i en fullt naturlig svettig bomulls-t-shirt. Så det så :)

    SvaraRadera
  2. medeldist: Jag kommer ihåg när jag var aktiv som orienterare på 80-talet och de gamla gubbarna körde flerdagarstävlingar i samma bomullstischa. Det luktade inte smultron :-) Men de var säkert vääääldigt eco ;-)

    SvaraRadera