fredag 10 december 2010

Hur styrketränar jag?

Carina undrade lite hur och vad jag styrketränar och här kommer en liten redogörelse. Jag vill poängtera att detta är vad som fungerar för mig och vad jag tror är det som min kropp behöver för att kunna springa bra.

Jag utgår från mina svagheter som är rumpan och ben (framför allt baksida lår). De är inte speciellt starka och behöver stärkas upp. Det gör jag med div benövningar så som olika varianter på utfallssteg, enbenspress, benböj med boll och hamstringdrag på boll. Jag använder mig av hantlar, viktstänger och ibland bara kroppsvikten för att utmana och bli starkare.

Jag jobbar en hel del med rörligheten och det får jag främst när jag yogar men jag lägger också in det momentet när jag är på gymmet. Rörlighetsövningarna har jag plockat från MAQ.

Och sen kör jag en hel del av det som jag älskar. Bålstabilitet. Just för tillfället jobbar jag mycket med boll. Nästan alla övningar inbär att en stor boll ska finnas till hands. Här använder jag sällan vikter då det för mig räcker med att jobba med kroppsvikten och många av övningarna innehåller vridningar då de musklerna är viktiga vid löpning. Och om jag får säga det själv så är jag ganska så stark i bålen. Visst finns det mer att jobba på men är inte akut.

De maskiner i gymmet jag använder mig av är latsdrag och ibland sittande rodd. Latsen kör jag för där har jag svårt att få kontakt med ryggen om jag jobbar med bara kroppen.

Sen lägger jag oftast till en axelövning bara för att få lite snyggare shape på kroppen. Jag är lite fåfäng.

Och jag kör inte uppdelat utan kör igenom hela kroppen varje gång. Annars skulle jag tröttna och inte känna glädje med träningen även om det troligtvis skulle vara optimalare med uppdelning.

Sen är även yogan styrka. Fast på sitt sätt. En mer statisk styrka som utmanar pannbenet mer. Välbehövligt för mig.


2 kommentarer:

 1. Intressant. Jag tänker alltid att jag inte behöver träna benen för att det får så mycket träning ändå. Jag är ju skitkass på backar, tar slut direkt och tänker att det kanske löser sig med mer löpning.

  Du tror med andra ord inte att det räcker med att köra styrka för benen i form av backträning och löskolning?Jag trodde det i min enfald. Kanske jag har fel där och skulle behöva träna lite ben??

  Som alternativ träning kör jag för tillfället styrka för överkropp, biceps, triceps, rygg, bröst och axlar. Sen kör jag yoga, massor med core och rena stretchpass.

  SvaraRadera
 2. Carina: Min erfarenhet är att det inte räcker med bara löpning/löpstyrka, utan jag behöver styrketräning för att få fason på mina sparrisben.
  Tycker att din styrka verkar blandad och bra. Men prova nu under vintern att lägga till lite tyngre för benen för att se om det händer något.
  Glömde i mitt inlägg att skriva att jag alternerar mellan två övningar för att spara tid och känna mig lite svettig. Men det gör man som man vill.

  SvaraRadera