torsdag 24 februari 2011

Vad är det för fas jag är inne i?

Varför dubbla pass på kvalitetsdagarna? Det är ju tvärt emot det du lärt dig!

Det är en mycket berättigad fråga för den som inte är inneboende i min hjärna och hänger med i de grå vindlingarnas resa. Kan det vara klokt att köra styrketräning eller yoga innan ett intervallpass?

Nä, vanligtvis inte och inget jag skulle på rak arm rekommendera till någon. Men nu har jag kört det under vintern och det är ett test, ett försök att få kroppen lite tåligare inför vårens bataljer med de riktiga intervallerna.

De pass som jag kallar för intervallpass just nu är ganska så harmlösa och ger ingen mjölksyra. De ligger på ”rätt sida” om tröskeln.

Här skulle vän av ordning gå in och säga att jag hellre skulle springa en sväng på morgonen i stället för att äntra gymmet. Eller i alla fall köra spinning eller annan konditionsfokuserad träning. Men jag vill testa vad som händer. Kommer jag bli starkare? Kommer benen att bli tåligare? Eller kommer jag springa rakt ut i Brunnsviken av frustration.

Tanken är att köra grundträningen så länge det är snö ute. Jag ser, för min egen del ingen vits med att försöka prestera grymma intervaller när det är isande kallt och snorhalt. Jag har ingen tävling som hägrar i närtid och känner ingen stress att komma i tävlingsform.

Mitt lilla försök kommer att avbrytas i förtid eller omformateras om jag känner att det är fel i kroppen, om det blir kaos i systemen.

Jag kanske är helt ute och cyklar. Denna vinter har gjort mig galen!

3 kommentarer:

 1. Alltså, jag förstår inte varför det skulle vara fel. Funkar det inte att köra en tuff DAG och sen vila ett par dagar efter det. Det blir ju också en form av pulsering. OCh om man kör styrka och löpning som "dubbepass" så borde det väl vara helt i sin ordning. Du får gärna förklara vari problemet ligger.

  //Novisen

  SvaraRadera
 2. Carina: Jag ska försöka svara. Och svaret är ur min synvinkel.
  Det är inte fel att köra hårt en dag och sen ta det lugnare en dag eller två. Inget fel alls. Men det jag menar är att om intervallpasset var ett tufft pass (exempelvis 10x400m, 10x1000 m kort vila eller liknande "rena" intervallpass) är det dumt (för mig) att köra ett pass på morgonen som redan skapar mjölksyra (så som styrketräning gör)för att sen på kvällen då köra detta tunga intervallpass.

  Intervallpasset kommer då inte helt till sin rätt och prestationen och resultatet blir inte det som var tänkt med just det passet.

  Så som jag kör nu har jag inget direkt tungt intervallpass på kvällen utan testar nu med att köra styrka på morgonen för att sen köra ett lite lättare kvalitetspass med tunga ben.

  Så, det är inga problem alls att köra dubbla pass (jag gör det ofta) om det inte är två tunga pass på samma dag.

  Hoppas att det blev lite klarare. Återkom annars :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, det blev lite klarare. Det finns så många åsikter och teorier om hur man bör träna så jag får lite svårt ibland att veta hur jag ska förhålla mig till allt. Å ena sidan... Å andra sidan. Ja du förstår.

  Men som du skriver, att köra två tuffa pass på en och samma dag för att göra kroppen tåligare och starkare låter ju helt rätt.

  För en löpare så borde det ju funka att göra tvärtom. Att köra det tuffa löppasset först för att därefter köra styrkan. På så vis lär man ju i alla fall tillgodogöra sig löppasset.

  SvaraRadera