onsdag 17 augusti 2011

Doping okej?

I Svenskans brännpunkt skriver Friskis&Svettis generalsekreterare ett inlägg att hon vill att det ska göras fler dopingtester på motionärer (här vet jag inte riktigt hur de klassificerar motionär).

Av de knappa 4000 tester som gjordes förra året var det 400 som gjordes på motionärer. 42 stycken totalt fälldes för doping. Drygt hälften av dem var motionärer. Alltså 5% av de testade motionärerna.

Det tycker jag är en stor siffra och det känns lite läskigt att det är så pass utbrett hos gemene man.

Jag är emot doping på alla nivåer och det är olagligt att både sälja och bruka men det finns de som tycker att det är upp till var och en att proppa kroppen full med preparat. Och visst kan jag se en (liten) poäng i det när det gäller motionärer som inte tävlar eller är med i förening som är medlem i Riksidrottsförbundet, för då drabbar det ju ingen annan än en själv (om man nu inte går ut och slåss och blir allmänt aggressiv).

Vad säger ni andra?

15 kommentarer:

  1. Eh..har de ens fria vikter på F&S? Inte direkt det gym jag skulle förknippa med doping precis..men men, det är ju anslutna till RF så då vill de väl följa riktlinjerna, och tydligen ökar dopingproblematiken hela tiden med allt fler yngre som dopar sig. Om fler tester kan komma åt problemet kan de väl göra så. Och nej, tycker inte att doping är ok, oavsett vilken nivå man är på...risken för biverkningar ju stor och jag tror faktiskt man är mer nöjd med sig själv om man vet att de resultat man åstadkommit har man gjort utan otillåtna substanser.

    SvaraRadera
  2. Ren idrott är väl ett ställningstagande som man ska ta med sig hemifrån, från skolan (alltså uppväxtåren) och som ska vara given i varje idrottsförening.

    Om kvinnor och män, unga som gamla, funderar på att stoppa i sig prestationshöjande preparat så är någonting fel. Träningen i sig är ju till för att skapa välbefinnande, psykiskt och/eller fysiskt. Preparat ger negativa effekter; från dåliga magar till dålig impulskontroll samt kollapsade inre organ.

    Om man har träning och vanlig mat som ideal, då är det lätt att se hur galet det kan bli till och med när personer köper på sig kosttillskott för återhämtning efter en mindre tur i slingan (spelar ingen roll hur långt det är; Rune Larsson rynkade på näsan åt mig för några år sedan när jag sa att jag köpt en hink elektrolyter. Salt, sa Rune, salt är bra.). Vem har inte provat 80-talsfenomet GI, eller senare LCHF (tänk Ferry food som nu verkar bli nästa hälsoplåga)? Det finns de som överkonsumerar spagetti eller fläskkotletter i tron att det ska ge fördelar på något sätt. Resultat: matsug och dålig mage.
    Om sånt här känns rätt, och det gör det för många, så är det sannolikt inte steget långt till att testa andra, lite läskigare grejer.

    Jag får för mig att människor allmänt dels tror att det är konstigt att bli trött efter träning, dels förväntar sig blixtsnabba träningsresultat efter år i TV-soffan med chips, groggar och allt det andra. Svett och hög andhämtning upplevs då kanske som tecken på sjukdom (man svettas ju ibland när man har feber och andhämtningen upplevs kanske bero på hjärtåkomma?).

    Alltså: doping i alla former är förkastligt. För att detta ska blir allmänt accepterat bör vuxenvärlden vara förebilder för yngre människor ifråga om livsstilsfrågor (träning och mat).

    SvaraRadera
  3. medeldist och Peter Österberg: Mycket kloka kommentarer. Ska läsa igenom igen och fundera mera. Och ja, det finns fria vikter på F&S (även om hantlarna inte väger 50kg styck :-)

    SvaraRadera
  4. Doping är och förblir helt oacceptabelt i min värld!

    SvaraRadera
  5. Jag vill också säga att doping är helt oacceptabelt. Dock kom jag och tänka på en sak..... Stod de någonting om vilka preparat motionärerna hade tagit eller vilka substanser som avslöjades.

    Jag kan inte det här så bra, men jag tänkte att någon kanske hade tagit en medicin (typ mot huvudvärk, hosta, etc) nyligen vilket kanske ger utslag.

    Jag vet att viss hostmedicin innehåller små mängder effedrin och det kanske ger utslag om testet tas några dagar efter.

    MVH

    SvaraRadera
  6. medeldist: Kollade på F&Sgymmet senast jag var där och du har rätt, det är inte de största vikterna som finns där och då känns det än mer förvånande att dopingen är så utbrett i den föreningen.
    Och ja, håller med dig. Oavsett vad det gäller så är det aldrig kul att komma till bra resultat med hjälp av fusk. Men jag tror att en hel del inte bryr sig om det moraliska.

    SvaraRadera
  7. Peter Österberg: Kan det vara att allt måste gå så snabbt nu för tiden? Att hittar man genvägar till tänkt mål så tar man dem oavsett om det är omoraliskt eller inte främjar hälsan.
    Och kan det inte i grund och botten vara så att det här med hälsa inte är så viktigt för de som håller på. Bara man är stor och stark(?)

    SvaraRadera
  8. Maria: Fusk är och förblir fusk.

    SvaraRadera
  9. Lennart: Jag vet inte om några av fallen var av slaget okunskap om vilka preparat/ämnen som är dopingklassade men jag vet att tex använder jag astmamedicin så kommer jag inte fällas även om jag inte meddelat Friidrottsförbundet då jag inte är elit. Och jag misstänker att de flesta "vardagsmediciner" är klassade som exemplet ovan.

    SvaraRadera
  10. Maria (igen): Men om man bara gör detta "för sin egen skull" och inte tävlar är det då egentligen fusk (förutom att man fuskar mot sig själv, liksom)
    (Skrivet som provokation och diskussionshöjare ;-) )

    SvaraRadera
  11. medeldist: Eh, ja det finns fria vikter på de flesta F&S gym.... Gör ett besök på din närmsta anläggning och sitt ner en timme och titta på vilka som använder gymmet på F&S.

    Ellinor: Motionärer hos F&S är alla som är medlemmar.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. anonym: Hur menar du då? Att alla som är medlemmar är motionärer. Vill förstå så jag kan bemöta.

    SvaraRadera
  14. Kan man inte "hålla sig till spelets regler", oavsett om man gör det för sin egen skull och inte tävlar eller tävlar mot andra som är helt rena, så kan man lika bra lägga av! Dessutom så sätter man sin egen hälsa på spel och även andras om dom piller man tar gör så att man blir onaturligt aggressiv i vissa lägen och klappar ner folk till höger och vänster! Som du säkert förstår så blir jag asförbannad (ursäkta ordvalet) på allt som har med doping att göra!!! :)

    SvaraRadera
  15. Ellinor: apropå snabbt och stor och stark.

    Jag är ju Darwinist med intresse för psykologi så min övertygelse är att människan har inre drivkrafter som påverkar samt att vi allt som oftast påverkas av det som händer omkring oss.

    Min erfarenhet säger mig att det finns ett ömsesidigt intresse bland män och kvinnor av vältränade kroppar. Det signalerar ju att man har en sannolikt frisk genpool som kan ge bra avkommor. :-)

    Män gillar därför kvinnor vars midja utgör 70 % av höftbredden (sett framifrån eller bakifrån) och på samma premisser gillar kvinnor män vars axlar är lite bredare än deras höfter. Det var den biologiska delen.

    Till detta kommer trender och social påverkan och traditioner. Precis som Malcolm Gladwell skriver i boken "Tipping point" finns det alltid en liten grupp som går före. I muskelsammanhang är det sannolikt några muskelbjässar från 1970 - talet som spökar. På samma premisser tar småkillar efter hockeyspelare som slåss i rinken eller fotbollspelare som filmar på plan.

    De som käkar lite konstiga preparat är kanske inte ute efter en snabb effekt utan är har dels skev föreställning om sitt utseeende, dels fast i ett beroende som ger depression när man avbryter.

    SvaraRadera