måndag 16 april 2012

Löptränarutbildning steg 1

I helgen gick jag Friidrottsförbundets löptränarutbildning steg 1. Kursen vänder sig till ledare/tränare som har adepter från 16 år och uppåt.

Lördagmorgon började vi direkt med skador och hur man kan undvika dessa. Det låter ju bra att börja med en sådan inledning. Löpning är nyttigt men räkna med att skada dig!
Självklart har det säkert med planering att göra och när föredragshållaren kunde men jag kan inte låta bli att tycka om ironin i det hela.

Det fortsatte sedan med en bra genomgång av kost och hur man bör tänka när det kommer till konditionsidrott. Sophia Sunberg tog även upp ortorexi vilket jag tycker är bra. För det är vanligare än man tror med någon slags fixering vid kost och träning. Att vara lyhörd och observant på adepterna och inte ignorera varningssignaler. Ett väldigt svårt ämne men ack så viktigt.

Sedan blev det praktik i Sätrahallen där vi körde löpskolning, häckgång och lite strykeövningar med medicinboll. Roligt och några nya övningar fick jag med mig hem.

Söndagen bjöd på träningslära där Sven-Åke Jåfs pratade om grundläggande byggstenar som behövs för att planera träningen. Bra genomgång med klara och tydliga tankar. Dock saknade jag en mer övergripande genomgång hur man sätter ihop träning åt andra. Dels på motionsnivå och dels på lite högre nivå. Här skulle till exempel en workshop vara toppen. Byta erfarenheter med varandra och få sen nya stigar att trampa på.

Sedan blev det genomgång av olika typer av träningsformer. Distansträning och kvalitetsträning. Här hade jag inte riktigt samma uppfattning på nomenklaturen som förbundet, men det är ju hårklyverier och petitesser.

Vi avslutade med att prova på ett par intervallformer på banan och det var urskönt i solen att springa runt på tartanen. Dock tyckte mina vader att det var en aning för slitsamt så kvällen avslutades med kavling av vader.

Summasumarum så var det en bra helg. Jag har fått inspiration och lite nytt att ta med. Det var kunniga och bra föreläsare. Det som inte var så bra var att jag var nästan den enda som tränade vuxna och det kändes lite klent i erfarenhetsutbytet.

Delar av helgens grupp2 kommentarer:

 1. Men... Den utbildningen har jag också gått!

  Vad roligt! Ska du gå steg 2 också? Det har inte jag gjort ännu.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lennart: Vad kul! Jag vill gå steg två och spanar just nu in när det kan tänkas gå. Har kontaktat förbundet. Intresserad?

   Radera