torsdag 30 augusti 2012

Because I am a girl


I somras gick ju som bekant OS i London. Det kan ingen ha missat. Det var finfina prestationer, överaskande stunder, glädje och tårar i en skön mix. Precis som det ska vara.

Men det som kommer sätta sig mest i minnet för mig var inte någon enskild guldmedalj eller olympiskt rekord.

Utan det var det historiska att alla deltagande länder sände minst en kvinnlig deltagare till spelen. 

Tänk lite på den. Alla hade kvinnor med. Det tog drygt hundra år innan detta hände. 2012.

2014 blir ännu bättre. Under vinter-OS kommer alla grenar finnas för både män och kvinnor. Sist ut är backhoppning. I och för sig kan man diskutera om det är överhuvudtaget klokt med backhoppning. Hur kan man våga??!! Men det handlar inte om kön.

Med det i tanken kommer jag på lördag att springa Tjejmilen. Jag kommer vara en del i Plans kampanj Because I am a girl.


Det viktiga och målsättningen i deras kampanj är att flickor också måste få chansen att utbilda sig. Att ha samma rättigheter som pojkar.

En utbildning gör skillnad:
 • En utbildad flicka gifter sig oftast senare i livet, vilket i sin tur medför att hon oftast föder färre och friskare barn.
 • Den senare graviditeten minskar risken att dö en tidig död och istället förbli frisk.
 • En flicka under 15 år löper fem gånger högre risk att dö i barnsäng än en kvinna över 20.
 
Så gör som jag, Spring igenom Plans portal vid 6 kilometer, sträck näven i skyn och stöd flickors rätt att få gå i skolan på samma villkor som pojkarna.

Barnäktenskap leder till att flickor hoppar av skolan
I Niger gifts cirka 75 procent av alla flickor bort medan de fortfarande är barn. Enligt landets lagar får flickor giftas bort först när de fyllt 15. Men i verkligheten är det vanligt att barnäktenskap sker vid ännu tidigare ålder - mer än en tredjedel av flickorna gifts bort innan de fyllt 15. Giftermål är en vanlig anledning till att flickor slutar skolan.
Varje dag gifts cirka 25 000 flickor bort runt om i världen. Barnäktenskap bidrar även till att många flickor blir gravida innan deras kroppar ens är färdigutvecklade vilket kan vara  livsfarligt både för flickan och barnet.
© Plan/Alf Berg
Världen har kommit en bit men det är lång väg kvar att springa.

7 kommentarer:

 1. Tack för ditt pepp och hejande på Kungsholmen på Stockholm Halvmarathon. Oj vad glad jag blev när jag hörde dig ropa mitt namn, och dina hejarop hjälpte mig mycket. Tack ska du ha!!

  Jag hoppas jag kan återgälda det någon dag :-). Jag hoppas också att vi ses vid någon tävling snart.

  MVH
  Lennart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite. Alltid kul att heja och roligt att heja på dig! KOmmer alldeles säkert att synas på tävling även om jag inte tävlar.

   Radera
 2. Jag började springa för 4-5 år sedan, och har de senaste åren inspirerats en hel del av div löparbloggar, bl a din. Blev extra glad när DU stod vid banan och hejade i lördags på Halvmaran - TACK! Känner inte dig, men kände igen dig - det räckte för att jag fortsatte springa med ett leende. Min första halvmara, är så nöjd att det gick bra, och publiken var fantastisk!!
  Hälsningar
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du är nöjd med din halvmara och jag blir glad ända in i själen att jag fick dig att le och ha kul när du sprang!

   Löpning är glädje!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera